tisdag 2 mars 2010

Filégryta!

I lördags var jag så sugen på att göra något av fläskfilé att äta medan vi tittade på Melodifestivalen...Och efter en stunds letande i matklubbens stora receptregister( de flesta nya maträtter jag provar hittar jag där), så hittade jag det här receptet, som var riktigt gott. Till det så serverade jag hemgjorda potatisklyftor...Och ett gott Masi vin....
Själva Melodifestivalen tyckte jag den här gången var ganska bra, med ett par låtar som föll mig i smaken...Och allra bäst gillade jag Anna Bergendahl, vilket jag inte riktigt fick medhåll i av övriga familjen. Men jag hade henne som favorit redan då hon var med i Idol, gillar hennes speciella röst...

Men nu till receptet som jag provade häromkvällen...Fast jag missade att köttet skulle stekas färdigt innan det las i grytan, trodde det skulle in en stund i ugnen, så jag gjorde så medan jag ändå väntade på att potatisen skulle bli färdig, och det funkade bra det med!


Filégryta
för 4 personer så behöver du:

600 g fläskfilé
salt
peppar
2 msk smör
70 g bacon
1 gul lök
200 g champinjoner eller trattkantareller
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
2 msk lingonsylt
1 msk maizena redning
Timjan, färsk

Gör så här: Putsa köttet och skär det i skivor. Krydda med salt och peppar, och bryn på båda sidor i smör. Lägg över i en gryta.
Skär baconet i bitar och stek tillsammans med hackad lök. Lägg över i grytan.

Skär svamepen i kvartar och stek i smör.
Lägg i grytan och späd med grädde, vatten, fond och soja. Koka ihop i 5-10 minuter.
Tillsätt lingonsylt och smaka av med salt och peppar.
Red av med redning och koka i 3 minuter.
Strö över färsk timjan...


1 kommentar: