Bröd i långpanna:
15 bitar
Ingredienser:
3 dl havregryn (gärna fiber)
3 dl rågflingor
1 dl vetekli eller kruskakli
50g smör eller margarin
6 dl kokande vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl sirap
1,2 l vetemjöl, rågsikt eller lantbrödsmjöl
Gör så här:
Mät upp grynen, kli och smör i en degbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt, ca 3o minuter.
Smula ner jästen i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen och arbeta den smidig.
Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den.
Skär rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Grädda brödet i 225 grader i ca 15-20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk.
ca 16 st
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakning.
Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 16 delar och rulla varje del till en oval bulle. Skär en skåra i varje.
Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med ljummet vatten. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
(De bullarna jag gjorde idag, glömde jag skära en skåra i mitten på, det är därför
den inte syns på bilden...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar