måndag 8 februari 2010

Cellkor

Idag har det varit mycket ute i lagårn, har varit igång och jobbat sen 4 imorse, kom in för nån timme sen för att laga mat,(makaroner och köttfärssås, vilket det blivit ofta på sistone).
Men först var det det vanliga mjölkpasset, men lite mer stressigt än vanligt, för det skulle komma en veterinär från Kalmar Husdjur som skulle ta prov på en del av våra kor. Vi har sen en tid haft mycket problem med mycket celler i mjölken, och vid de senaste provmjölkningarna har vi kunnat se att det börjar bli mycket kor med högt celltal...Så då skulle vi se till att sortera ut dom kor med mest celler tills hon skulle komma. Vi hann få tag i ett tjugo tal, som hon sen tog mjölkprover från, så vi ska kunna få reda på vad det är för bakterier det rör sig om. Sen sorterade vi dom till en särskild grupp där vi bara ska ha såna problemkor, för att dom inte ska smitta de friska korna.
Sen efter att hon kom, så var det dags för slaktbilen som också skulle komma idag, kändes lite extra tråkigt idag, för det var förutom en ko som inte längre mjölkar, också tre kvigor. Två av dom är tvillingar med tjur och de hade inte fullt utvecklade fortplantningsorgan, så de kunde inte bli dräktiga vilket är vanligt just med kvigor som är tvilling med tjur. Och den tredje kvigan har varit dräktig, men kastade fostret och sen har hon inte heller kunnat bli dräktig...

Roligare idag är att vi haft en ko och en kviga som kalvat, det blev en tjur och en kvigkalv...

3 kommentarer:

 1. oj! hoppas ni får ordning på proverna nu... låter knepigt det där... lycka till-kramar!

  SvaraRadera
 2. Celler är inte kul, det går lite i vågor det där, vi har inte flyttat över de värsta bovarna till nya, de står o mjölkar till kalvarna, inte optimalt det heller men, man vill ju inte slänga mjölk. Hoppas ni hittar nån orsak, det är så frustrerande att inte veta, och vara nervös varje gång de hämtar mjölk för att se om cellerna har höjt sig eller när mejeriet ringer och det blir avdrag... vi ligger nu på ca 200-250 i det nya, det är ju ok men vi är inte nöjda med det. HÅller tummarna att det vänder snart! och Kf-sås o spaghetti är inte fy skam, det är ju mat!!!=)

  SvaraRadera
 3. Usch vad jobbigt när det ska strula!! Många styrkekramar:)
  Och det är jättekul att du fått fart på bloggadet igen!!!!!

  SvaraRadera