torsdag 10 september 2009

Smörgåslimpa!


Häromdagen så hittade jag ett nytt bröd recept som jag var tvungen att testa direkt...Jag misstänkte att det skulle bli jättegott, och det blev det, och med lite annorlunda smak eftersom det är kryddat med timjan och rosmarin...Bröden var dessutom enkla att göra, så jag kommer att göra dom igen...

Här kommer receptet:

Smörgåslimpa

Ingredienser:

1 pkt jäst
6 dl vatten
½ dl matolja
½ dl sirap
1 msk salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
10 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills
jästen har löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt
smulade örtkryddor, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Spara lite av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin,
tills degen släpper degbunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 min på en
rumsvarm och dragfri plats.
Tag upp degen på mjölat bord.
Knåda degen smidig med resten av mjölet.
Dela degen i 2 bitar. Forma varje degbit till en limpa.
Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt.
Skär med vass kniv ett par skåror i varje limpa.
Låt limporna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Låt dem kallna under bakduk på galler.


Smakar ljuvligt när dom är nybakta, och dom är även goda
efter ett par dagar... Men, det passar inte så bra med apelsinmarmelad
på dom, jag gjorde det misstaget då jag skulle smaka dom när dom var
precis nybakta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar